Ο Σταύρος Αραχωβίτης για την πορεία του ελαιοκομικού τομέα

Με αφορμή την απαρχή της νέας δεκαετίας το olivenews.gr έχει ζητήσει την άποψη διαφόρων θεσμικών προσωπικοτήτων για την πορεία της ελληνικής ελαιοκομίας, τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις τους, ιδίως μάλιστα καθώς ο τομέας βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη -και τη δεύτερη συνεχή- χρονιά.

Διαγωνισμός ποιότητας στην Τυνησία και μια παλιά ελληνική ιστορία

Ένας εθνικός, μη κερδοσκοπικός, και σωστός διαγωνισμός γευσιγνωσίας για την ανάδειξη του καλύτερου τυνησιακού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου θα διεξαχθεί φέτος, για 3η χρονιά και η προθεσμία συμμετοχής λήγει στις 30/01/2020. Στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος μεμονωμένοι παραγωγοί, συνεταιριστές και επιχειρήσεις τυποποίησης.

Ο διαγωνισμός γευσιγνωσίας διοργανώνεται από το Office Nationale d’ Huile (ONH), το Εθνικό Γραφείο Ελαιολάδου της Τυνησίας (*) και τελεί υπό την αιγίδα και τη συνεργασία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (COI).

Που οφείλεται η κακή ελαιοκομική χρονιά στην Κρήτη

Η προσβολή από το δάκο, με παράλληλη παρουσία πληθώρας μυκητολογικών αιτίων
που ανήκουν κυρίως στα γένη, Βούλα, Κερκόσπορα, Αλτερνάρια, Γλοιοσπόριο και
Φουζάριουμ, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία και θερμοκρασία την περίοδο του
Φθινοπώρου, έφεραν τα φετινά προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη,
με μικρή παραγωγή και υποβαθμισμένη ποιότητα.

Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου KOTINOS 2020

Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ είναι ο μοναδικός διαγωνισμός ποιότητας στην Ελλάδα, ο
οποίος πραγματοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια του Διεθνούς Συμβουλίου
Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) για τα βραβεία ποιότητας MARIO SOLINAS. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων
και Ποτών FOODEXPO GREECE και της διοργανώτριας εταιρίας της Έκθεσης,
FORUM ΑΕ.

Συμμετοχή στον διαγωνισμό Kalamata Olive Oil Awards 2020

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα, το Σάββατο 14 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός Ποιότητας εξαιρετικά παρθένου Ελαιόλαδου KALAMATA OLIVE OIL AWARDS 2020.

Όπως είναι γνωστό, ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και της σημασίας τους στην προσπάθεια προώθησης του επώνυμου προϊόντος στην αγορά. Ταυτόχρονα ο διαγωνισμός συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση των ελληνικών ελαιόλαδων και στην ισχυροποίηση των ελληνικών branded προϊόντων.

Συνέδριο για τις τεχνολογίες απορρύπανσης και ανακύκλωσης νερού

Συνέδριο με θέμα την παρουσίαση πρωτοποριακών τεχνολογιών απορρύπανσης και ανακύκλωσης νερού, διοργανώνει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 09:30 π.μ., στο Ξενοδοχείο Royal Olympic.

Το Συνέδριο, υπό τον τίτλο «Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού για τη βιομηχανία τροφίμων», πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE PureAgroH2O, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE.

Αποθέματα ρεκόρ στην Ισπανία

Το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, συνεπές στο ραντεβού του όπως πάντοτε έδωσε τα ακριβή στοιχεία με τέλος Δεκεμβρίου 2019. Σιγά- σιγά ο ρυθμός συγκομιδής δυναμώνει και τον Δεκέμβριο παρήχθησαν 457 χιλ τόνοι με αποτέλεσμα η μέχρι τώρα παραγωγή να έχει φθάσει τους 664 χιλ τν, δηλαδή σχεδόν ούτε τα μισά της εκτιμώμενης για φέτος, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια όψιμη εσοδεία.

Eρευνα για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Ελαίας & Οπ/κών Καλαμάτας, σε συνεργασία με τους δήμους της Μεσσηνίας.

Πρόβλημα με το τηλέφωνο – Τηλέφωνα επικοινωνίας

Αγαπητοί αναγνώστες του Olivenews.gr η νέα χρονιά μας βρήκε στα νέα μας γραφεία (Σόλωνος 107, 2ος όροφος, Αθήνα) δίχως όμως σταθερό τηλέφωνο.

Έως ότου αποκατασταθεί η τηλεφωνική επικοινωνία, παρακαλούμε καλέστε μας στους εξής αριθμούς (09.00-17.00):

6979901981 – Bασίλης Ζαμπούνης

6949122200 – Σύνδρομές, σύνταξη, πληροφορίες.

6973443668 – Μάρκετινγκ & επικοινωνία

Για οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία στείλτε μας εμαίλ στο info@olivenews.gr και emporio@olivenews.gr

 

Ισπανική κατρακύλα τιμών, και τελειωμό δεν έχει

Καθώς η συγκομιδή είναι στο φουλ της -λόγω οψιμότητας- και νέα πτώση κατέγραψαν οι τιμές αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία. Έτσι, ανάλογα με την πηγή καταγραφής τους και τη συγκεκριμένη ποιότητα και περιοχή, οι τιμές (χονδρικής, βυτίου ex – factory), κυμαίνονται:

Έξτρα παρθένο = 1,80 – 2,70 κάποιες ειδικές περιπτώσεις, με μέση τιμή περίπου 2,10€/κιλό

Κοινό παρθένο = 1,68 – 1,80, με πιο αντιπροσωπευτική 1,76€/κιλό

Βιομηχανικό, βάσης 1° = 1,55 – 1,80 με μέση τιμή περίπου 1,67€/κιλό

Ραφινέ = 1,70 – 1,80 €/κιλό

ΦΑΣΑ