Ημερίδα για την καλλιέργεια της ελιάς στην Στυλίδα

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Νέο κτίριο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, ημερίδα που θα αφορά στην καλλιέργεια της ελιάς.

Η ημερίδα θα υλοποιηθεί στo πλαίσιo εφαρμογής του εγκεκριμένου τριετούς προγράμματος εργασίας των ΟΕΦ ΚΑΝ (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 για τις Δράσεις Γ.iii.1 «Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας» και  Γ.iii.2 «Εφαρμογή Αρχών Βιώσιμης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας».

Τροπολογία Βορίδη για τις Διεπαγγελματικές, κριτική Αραχωβίτη

Με παρέμβαση του Υπουργού ΑΑ&Τρ., Μάκη Βορίδη εγκρίθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το καθεστώς των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με σκοπό τον αποτελεσματικό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, άρθρο 34 του ν. 4384/2016 (βλέπε αναλυτικά στον ακόλουθο σύνδεσμο).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης έκανε σχετικά την εξής δήλωση:

11.12.2019

3ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον

Από σήμερα 11 – 13 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιείται το 3ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και
στο Περιβάλλον στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων GIS και η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών διοργανώνουν υπό την
αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 3ο κατά σειρά Συνέδριο, ένα συνέδριο που έχει γίνει πλέον θεσμός.

Απειλή Τραμπ για ελληνικά και ιταλικά λάδια και ελιές. «Τελείωσε» τα ισπανικά.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του olivenews.gr ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας δύο κανάλια, επεκτείνει τους δασμούς που είχε επιβάλλει. (Σημειωτέον ότι στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε μόνο σε ελαιόλαδα και ελιές, ενώ η απόφαση θίγει μια ευρύτατη γκάμα από ευρωπαϊκά προϊόντα).

Κανάλι 1ο: Όλο το ισπανικό χύμα ελαιόλαδο υπόκειται σε δασμούς

Ρεστία (σάλος) στην αγορά ελαιολάδου και ελιάς καλαμών

Οι ναυτικοί ξέρουν τη ρεστία***, οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί βλέπουν στην εφετινή κατάσταση στην αγορά πράγματα πρωτοφανή και προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και ποια τα αίτια.

Το πεντάγωνο, Ισπανία (καλή ποσότητα, κακή ποιότητα), Τυνησία (υπερπαραγωγή, το λάδι πρέπει να πουληθεί), Ιταλία (κομμένη στη μέση, κέντρο-βορράς με νότο), ΗΠΑ (δασμοί Τραμπ) συν αυτή η περιβόητη «κλιματική αλλαγή», δημιουργούν έναν πρωτοφανή συνδυασμό αντίρροπων δυνάμεων.

Και τώρα τι κάνουμε με το ελαιόλαδο;

Όσοι παρακολουθούν (απολαμβάνουν) στιγμιότυπα από τους ισπανικούς αγώνες ποδοσφαίρου διαπιστώνουν ότι συνεχώς βρέχει. Όχι μόνο γκολ αλλά και αληθινή βροχή. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι μετεωρολογικοί σταθμοί. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, ότι την εποχή αυτή η συγκομιδή έχει μείνει πίσω. Δεύτερον, ότι προοιωνίζεται μια μεγάλη εσοδεία 2020/21, αν και φυσικά είναι ακόμη πού, μα πάρα πολύ νωρίς.

Με αυτές τις προοπτικές και έχοντας καταγράψει τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 1ου διαγωνισμού ιδιωτικής αποθεματοποίησης, το έγκυρο olimerca.com αναρωτιέται: τώρα τι κάνουμε;

Ακτινογραφία του παγκόσμιου ελαιοκομικού δυναμικού

Αν έχει κανείς απορίες από που προέρχεται η μεγάλη προσφορά ελαιολάδου, που σιγά – σιγά τείνει να ανατρέψει την παγκόσμια ισορροπία, δεν έχει παρά να διαβάσει τα στοιχεία από μία μελέτη του Ισπανού ερευνητή, Χουάν Βιλάρ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν:

Κοκκίνισε το ποτηράκι της γευσιγνωσίας

Το ΔΣΕ/ IOC ενέκρινε το δημιούργημα της εταιρείας Εlaia Zait σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Jaen: το κλασικό ποτηράκι της γευσιγνωσίας ντύνεται στο κόκκινο χρώμα, αντικαθιστώντας το μπλε που τόσα χρόνια γνωρίζαμε. Θεωρείτε ότι το κόκκινο χρώμα δεν επιτρέπει να φανεί καθόλου το χρώμα του ελαιολάδου ώστε να επηρεαστεί ο γευσιγνώστης.

 

Το Πακιστάν φιλοδοξεί να ξεπεράσει την Ισπανία

Με διαθέσιμα 3,5 εκ. εκτάρια κατάλληλης για ελαιοκαλλιέργεια γης, το Πακιστάν φιλοδοξεί να ξεπεράσει ακόμη και την Ισπανία που κατέχει «μόνο» 2,4 εκ. εκτάρια ελαιοκαλλιέργειας.

Το σχέδιο αυτό προσφέρει στο Πακιστάν μια σειρά από πλεονεκτήματα:

  • εισόδημα στους φτωχούς αγρότες
  • εξοικονόμηση νερού
  • προστασία των εδαφών από τη διάβρωση
  • προστασία του περιβάλλοντος γιατί η ελιά δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα

Πηγή: Dunyanews.tv

ΦΑΣΑ