Ενημερωτική – Εκπαιδευτική εκδήλωση για την ελαιοκαλλιέργεια

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 μ.μ., πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική – εκπαιδευτική εκδήλωση για την ελαιοκαλλιέργεια στο Κομπότι Άρτας, στον χώρο «ΛΙΘΙΝΟ».

Μειωμένη προβλέπεται η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου

Κατά 22 % μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία, σύμφωνα με ανάλυση των Coldiretti (Συνδικαλιστική Ένωση Αγροτών), Unaprol (Ένωση Ιταλών Ελαιοπαραγωγών) και του Ιταλικού Ινστιτούτου Ismea. Στην πτώση συνετέλεσαν τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις (κυρίως στα νότια), αλλά και οι προσβολές από την Xylella fastidiosa. Έτσι, φέτος, η ιταλική παραγωγή δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 287.000 τόνους (έναντι των 366.000 που είχε πέρυσι).

Ενημερωτική – Εκπαιδευτική εκδήλωση για την ελαιοκαλλιέργεια

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 μ.μ., πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική – εκπαιδευτική εκδήλωση για την ελαιοκαλλιέργεια στο Κομπότι Άρτας, στον χώρο «ΛΙΘΙΝΟ».

Ξώφαλτσα πέρασε ο Ιανός από την ελαιοκαλλιέργεια

Με εξαίρεση τα νησιά του νοτίου Ιονίου, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ο Ιανός όχι μόνο δεν «πλήγωσε» αλλά μάλλον ωφέλησε άλλες περιοχές της χώρας. Ακόμη και στη δυτική Πελοπόννησο, Αχαΐα, Ηλεία, οι ζημιές είναι πολύ περιορισμένες παρά τους θυελλώδεις ανέμους και τον τεράστιο όγκο βροχής που πότισε τα λιοχώραφα. Αλλά και σε Κρήτη και Φθιώτιδα το πολύ νερό που έπεσε ήταν ευεργετικό, απλά τώρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν αυξημένες προσβολές από δάκο και γλοιοσπόριο, ενώ προβληματίζονται πως θα επιταχύνουν την έναρξη της συγκομιδής.

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Με ανοδική πορεία κινούνται οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +0,84% και MCSI EM +1,78%). Το ασθενέστερο δολάριο, κάποια θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ (ISM μεταποίησης, αγορά εργασίας) και τα σημαντικά καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα ενίσχυσαν τα κέρδη του δείκτη. Στο επίκεντρο παραμένουν οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αν και στο θέμα του εμβολίου και της θεραπείας επικράτησε μια σχετική αισιοδοξία.

Καταιγίδα ασυνεννοησίας πλήττει την ελιά Χαλκιδικής

Έγραφα προχτές ότι «τα κόστη του παραγωγού έχουν ανέβει (…) συνεπώς είναι απαραίτητη μια άνοδος των τιμών σαν μια ελάχιστη ανταμοιβή των ελαιοκαλλιεργητών προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν την υψηλή ποιότητα που επιτρέπει στην ελιά Χαλκιδικής να είναι διεθνώς ανταγωνιστική».

Άνοδος των τιμών επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία

70.000 τόνοι παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς αναμένονται στην επαρχία της Κόρντοβα (κυρίως ποικιλίας hojiblanca). Η καλλιέργεια εμφανίζει φέτος μία πρωιμότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αλλά και φαινόμενα ρυτίδωσης των καρπών, αποτέλεσμα της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υφίστανται στο χωράφι.

Στην τελική ευθεία η Χαλκιδική αρχίζει την συγκομιδή

Θέμα λίγων ημερών είναι να ξεκινήσει η συγκομιδή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.

Η μειωμένη κατά 20-30% ποσότητα σε σύγκριση με πέρυσι ελπίζεται να αντισταθμιστεί από καλύτερη ποιότητα. Μετά από μία πολύμηνη ξηρασία, κάποιες βροχές έστω και την υστάτη ώρα θα ήταν ευεργετικές.

Τέσσερις ποιοτικές διακρίσεις για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο της Καλαμάτας

                                                                 

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται και τυποποιείται από την ΑΓΡΟΠΟΛΥ ΠΥΛΟΥ Α.Ε. απέσπασε μέσα στο 2020 τέσσερις πολύ σημαντικές διακρίσεις ποιότητας ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα ελαιόλαδα παγκοσμίως. Συγκεκριμένα:

  1. «THE OLYMPIA HEALTH & NUTRITION AWARDS COMMITTEE 2020»

Προς τα πού βαδίζει η αγροτική μας οικονομία;

Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, πιο γνωστό σαν «έκθεση Πισσαρίδη», αναμένουμε να αποτελέσει τον μπούσουλα για την ελληνική οικονομία. Παρακάμπτω, τον  «δείκτη νεοφιλελευθερισμού της». Εξ άλλου είναι γνωστή η φράση «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, ποντίκια να πιάνει» (του Τεγκ Σιάιο Πίγκ, διαδόχου του Μάο Τσε Τούγκ), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζω ή υποτιμώ το πολιτικό στοιχείο που υπερκαθορίζει τις οικονομικές αποφάσεις.

ΦΑΣΑ