Ο Άγιος Ανδρέας, ο Τρυποτηγανάς

Το Φθινόπωρο συνδεδεμένο με τη συγκομιδή των καρπών και την προετοιμασία της γης για τις νέες καλλιέργειες, αλλά και την προετοιμασία των κτηνοτρόφων να αντιμετωπίσουν το χειμώνα, που έρχεται, και την επιστροφή τους από τα ορεινά στα χειμαδιά, αποτελούσε για τον παραδοσιακό αγροτικό κόσμο ιδιαίτερα σημαντική περίοδο.

Ντρέπομαι τη θεά Αθηνά

Όλοι μας ξέρουμε το μύθο της θεάς Αθηνάς, που νίκησε τον Ποσειδώνα χαρίζοντας την  ιερή ελιά που φύτρωσε στον βράχο της Ακρόπολης , κλπ., κλπ. Μέσω αυτού του μύθου λίγο-πολύ θεωρούμε την ελιά κάτι σαν παγκόσμια ιδιοκτησία μας. Πόσες ετικέτες και brand εταιρειών δεν έχουμε, μερικές μάλιστα έχουν σχεδόν πάψει να ασχολούνται με το ελαιόλαδο γιατί υπάρχουν άλλα πιο κερδοφόρα τρόφιμα, πόσο προωθητικό υλικό δεν αρχίζει και τελειώνει με τη θεά Αθηνά, μέχρι και διαγωνισμός πήρε το όνομά της άσχετα αν μέχρι πριν λίγα χρόνια οι ιδιοκτήτες του είχαν άλλες προτεραιότητες.

Οι τιμές της ελιάς Καλαμών ανεβαίνουν

Τουλάχιστον για τη φετινή φρέσκια συγκομιδή οι τιμές της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών ανεβαίνουν. Η ζήτηση από μεσίτες εκδηλώνεται αυξημένη, ιδίως για τα ψιλά μεγέθη των 200-300 τεμαχίων/κιλό, είτε γιατί μεγάλες ποσότητες πήγαν μαζικά στα ελαιοτριβεία, είτε/και γιατί είναι εύχρηστες στις συσκευασίες σε γυάλινα βαζάκια. Να σημειωθεί ότι τώρα σιγά-σιγά μπαίνουν στη συγκομιδή οι μεγάλοι παραγωγοί.

Ελληνικό «εργαστήριο τσέπης» για γρήγορα τεστ κορωνοϊού

Του Γιάννη Ελαφρού

Σε μια περίοδο που η διεξαγωγή μαζικών τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού αναδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας για την ανάσχεση της πανδημίας, μια ελληνική ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει ένα θαυμαστό «εργαστήριο τσέπης», που μπορεί να ανιχνεύει με ακρίβεια τον ιό SARS-CoV-2 επιτόπου σε κάθε σημείο του πλανήτη, και μάλιστα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας

Την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, ένα χρόνο μετά την καθιέρωσή της από την UNESCO, γιόρτασε διαδικτυακά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) μέσω της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε ανήμερα στις 26 Νοεμβρίου στην έδρα του Συμβουλίου στη Μαδρίτη.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Διευθυντής του IOC, κ. Abdellatif Ghedira ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τίμησε τα θύματα του κορωνοϊού με ενός λεπτού σιγή.

Πανελλαδικό Παρατηρητήριο Τιμών (27-11-2020)

Στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί τρείς βασικές αγορές ελαιολάδου, που αντιστοιχούν και σε γεωγραφικές περιφέρειες.

Η πρώτη είναι η Μεσσηνία με 2,60-2,65€/κιλό, τιμή CIF παράδοση Ιταλία. Αναφέρονται κατά περιοχές (εξαιρούνται οι ημιορεινές) προβλήματα ποιότητας όπως γλοισπόριο και υψηλές σχετικά οξύτητες 0,5° για τα έξτρα.   

Η BlockApps λανσάρει το «TraceHarvest», σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας με τη Bayer

 Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2020 – Η BlockApps, η κορυφαία εταιρεία  στην τεχνολογία  blockchain, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του TraceHarvest Network που μεταμορφώνει τον τρόπο διαχείρισης των γεωργικών προϊόντων.

Παγκόσμια ημέρα ελιάς και ελαιολάδου

Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα ελιάς και ελαιολάδου σήμερα, με την φωτογραφία της ιερής ελιάς στο βράχο της Ακρόπολης.

Ελιά & Ελαιόλαδο, olivenews.gr

(φωτογραφία, Αντρέας Σμαραγδής)

The post Παγκόσμια ημέρα ελιάς και ελαιολάδου appeared first on olivenews.gr.

Θεσμικά fake-news για τις τιμές του έξτρα παρθένου στην Ισπανία, και όχι μόνο

Διαβάζω για τιμές 4,25 €/κιλό τιμή παραγωγού στην Ισπανία και δεν πιστεύω τα μάτια μου. Στην πραγματικότητα το έξτρα παρθένο κυμαίνεται μεταξύ 2,60 – 2,70€/κιλό, με κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις ποιοτικών μικροποσοτήτων (κυρίως αρμπεκίνα) να φθάνουν μέχρι τα 3,00-3,10€ (ανάλογα με κάποια δικά μας Λακωνικά), ενώ υπάρχουν και έξτρα (με μικροπροβλήματα, περσινά), που ξεκινούν από τα 2,10€/κιλό.

ΦΑΣΑ