Την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, ένα χρόνο μετά την καθιέρωσή της από την UNESCO, γιόρτασε διαδικτυακά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) μέσω της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε ανήμερα στις 26 Νοεμβρίου στην έδρα του Συμβουλίου στη Μαδρίτη.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Διευθυντής του IOC, κ. Abdellatif Ghedira ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τίμησε τα θύματα του κορωνοϊού με ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια έδωσαν το παρόν, απευθύνοντας χαιρετισμούς αλλά και την εκτίμησή τους προς το IOC, οι κ. Luis Planas (Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας), κα Akissa Bahri (Υπουργός Γεωργίας της Τυνησίας), κ. Al Sayed Elkosayer (Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου) και κ. Levan Davitashili (Υπουργός Γεωργίας της Γεωργίας).

Εκπροσωπώντας την UNESCO, ο Διευθυντής Επιστημών Περιβάλλοντος, κ. Miguel Clusener-Godt, αναφέρθηκε στην πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία της ελαιοκομίας, στην κουλτούρα που συνδέεται με την Μεσογειακή Διατροφή, αλλά και στην προοπτική ένταξης ελαιώνων στις προστατευόμενες περιοχές της UNESCO.

Το παρόν έδωσαν και ένα σύνολο εμπειρογνωμόνων του ελαιοκομικού τομέα.

Για την ιστορία της ελιάς μίλησε ο καθηγητής Jorge Pereira (διεθνής αναλυτής, Ουρουγουάη), αναφερόμενος στην προέλευση και την εξημέρωση της άγριας ελιάς, στη διασπορά της αλλά και στα ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξή της από τη Νεολιθική Εποχή.

Την αποδεδειγμένη ευεργετική δράση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της Μεσογειακής Δίαιτας σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, οι νευρο-ψυχιατρικές παθήσεις και ο καρκίνος ανέδειξε ο καθηγητής Miguel Angel-Martinez-González (Πανεπιστήμιο της Ναβάρα, Ισπανία), παρουσιάζοντας ένα σύνολο δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών.

Για τα ποιοτικά πρότυπα του ελαιολάδου και τον πολλαπλό τους ρόλο μίλησε ο κ. Angelo Faberi (Χημικός, Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας), ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεχούς εξέλιξής τους και την πιθανότητα προσθήκης νέων ποιοτικών παραμέτρων σε αυτά.

Ο καθηγητής Δρ. Juan Vilar αναφέρθηκε στην αγορά ελαιολάδου και την τάση ανισορροπίας προσφοράς-ζήτησης των τελευταίων χρόνων που έχει προκαλέσει μείωση των τιμών αλλά και σε πιθανούς τρόπους αύξησης κέρδους.

Το επίκαιρο ζήτημα του Covid-19 και την επίδρασή του στην αμερικάνικη αγορά ελαιολάδου έθιξε ο κ. Joseph R. Profaci (Εκτελεστικός Διευθυντής της Βορειοαμερικανικής Ένωσης Ελαιολάδου, NAOOA), τονίζοντας ότι η ζήτηση ελαιολάδου αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας.

Δίνοντας το γυναικείο τους «στίγμα» στην εκδήλωση, αξιοσημείωτες ήταν οι ομιλίες των Loriana Abbruzzetti (Πρόεδρος της Pandolea International, Ιταλία), Nehaya Al-Muhaisin (Arabic-Jordanian Olive Oil Women´s Network, Ιορδανία) και Jill Myers (Ιδρυτής της Women in Olive Oil TM International Movement, Η.Π.Α), οι οποίες αναφέρθηκαν στο έργο τους για την καταναλωτική προώθηση του ελαιολάδου.

Τέλος, ο λόγος δόθηκε στον κ. Greg Dreschner (Αντιπρόεδρος του τομέα Στρατηγικών Πρωτοβουλιών, Ινστιτούτο Γαστρονομίας Αμερικής, Η.Π.Α) ο οποίος παρουσίασε το Plant-Forward, ένα χορτοφαγικό μοντέλο διατροφής και τον ενεργό ρόλο του ελαιολάδου σε αυτό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των φετινών βραβείων Mario Solinas Quality Awards. Τη λίστα των νικητών μπορείτε να δείτε εδώ.

The post Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ