Η ισπανική Aemo υιοθέτησε ένα δεκάλογο μανιφέστου για την υποστήριξη των ημι/ ορεινών  ελαιώνων, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Έκτακτης Εθνοσυνέλευσής της.

Με το μανιφέστο ζητούν υποστήριξη και βοήθεια για την επιβίωση αυτών των μορφών καλλιέργειας. Σε αυτό το δεκάλογο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι ημι/ ορεινοί ελαιώνες:

Χρειάζονται τη ζωτική οικονομική υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου ανήκουν. Αποτελούν σημείο της ταυτότητας και του κοινωνικού χαρακτήρα του τοπικού πληθυσμού. Οι ελαιώνες αυτοί απορροφούν από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα. Αποτελούν καταφύγιο για απειλούμενα είδη του ζωικού βασίλειου, ενώ συντείνουν στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους. Επιπλέον, η παρουσία τους προωθεί τον ελαιοτουρισμό καθώς τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα έχουν αποδείξει τις γαστρονομικές και υγιεινές τους ιδιότητες, συμβάλλοντας και στη διατήρηση των εγχώριων ποικιλιών.

Στην Ισπανία υπάρχουν μισό εκατομμύριο εκτάρια ημι/ ορεινών ελαιώνων, δηλαδή το 21% της συνολικής έκτασης της χώρας. Το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε € 3,21/κιλό, σε σύγκριση με το € 1,35 / κιλό των υπερεντατικών ελαιώνων υψηλής πυκνότητας. Η μέση σταθμισμένη τιμή παραγωγού πώλησης χύμα ελαιολάδου, τα τελευταία χρόνια, ήταν € 2,10 /κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα οι ελαιώνες αυτοί δεν είναι επικερδείς, άρα και βιώσιμοι και απειλείται η συνέχειά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους παραδοσιακούς ελαιώνες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 73% της συνολικής έκτασης και των οποίων το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε € 2,30 ανά κιλό, υπερβαίνει δηλαδή και αυτό την τιμή πώλησης.

Για την Aemo, ο στόχος είναι να «επικοινωνήσει και να διαδώσει τις αξίες του παραδοσιακού ελαιώνα, να ευαισθητοποιήσει τους ελαιοκαλλιεργητές ότι η μόνη διέξοδος είναι να παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και να παροτρύνει τις τοπικές περιφέρειες στο να εφαρμόζονται οι αναγκαίες διαφοροποιημένες ενισχύσεις».

Πηγή: oleorevista.com

 

 

The post Για τη σωτηρία των ημι/ορεινών παραδοσιακών ελαιώνων appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ